Jak plánovat kuchyňskou linku a jídelnu

Jak plánovat kuchyňskou linku a jídelnu

Návrhy moderních kuchyní a jídelen by měly respektovat ergonomické a komfortní vaření či stolování. Kuchyňská linka by se neměla stát pouze módním doplňkem vašeho bytu, ale měla by především dobře sloužit, být praktická.
Nabízíme vám malého „průvodce" správným návrhem interiéru kuchyně a kuchyňské linky.

Před návrhem nové kuchyňské linky si rozmyslete

  • Jak často nakupujete? (podle toho odvodíte potřebnou velikost úložných prostor)
  • Budete v kuchyni i jíst nebo bude sloužit pouze k přípravě? Kolik lidí se k jídlu schází pravidelně, kolik příležitostně?
  • Jak často vařím? (má vliv na odolnost a praktičnost povrchových úprav, velikost pracovní plochy kuchyňské linky)
  • Výška kuchaře či kuchařky? (podle toho navrhujeme výšku pracovní plochy)
  • Jsou nebo budou v domácnosti děti (s ohledem na děti volíme bezpečnostní prvky kuchyně)

Návrhy kuchyní - optimální kuchyň plánujeme v pěti zónách

Zóny by na sebe měly navazovat, abychom při vaření nedělali zbytečné pohyby:

  • ZÁSOBY = potraviny, chlazené potraviny, konzervy atd.
  • UKLÁDÁNÍ = nádobí, talíře, skleničky, příbory
  • MYTÍ = dřez, myčka, odpadky, odkládací plocha
  • PŘÍPRAVA = pracovní příbory, drobné kuchyňské spotřebiče, koření
  • VAŘENÍ = varná deska, trouba, mikrovlnka, digestoř, hrnce, pánve plechy, pracovní příbory

 

 Výška postavy Základní plocha Varné centrum Mycí centrum
do 150 cm 80 - 85 cm 70 - 75 cm 90 cm
150 - 170 cm 85 - 90 cm 75 - 80 cm 90 - 98 cm
nad 170 cm 95 cm 85 cm 106 cm

 

Ze zkušeností víme, že se podobná pravidla a doporučení těžko dodržují, když máte například omezený prostor nebo i rozpočet. Nevadí, kontaktujte naše odborníky na návrhy kuchyní, společně najdeme řešení!

Jak plánovat jídelnu

Při návrhu prostoru pro stolování jsou důležité informace:

  • počet členů domácnosti (kolik osob jí u jídelního stolu)
  • jak často pořádáte větší sešlost a pro kolik osob
  • jíte pohromadě nebo každý zvlášť

Pozor na oblíbený bar. Slouží opravdu pro příležitostné stolování či posezení. Na jídlo doporučujeme prostorný jídelní stůl.

nahoru