Jak naplánovat ergonomicky
dokonalou kuchyň
Návrhy moderních kuchyní a jídelen by měly respektovat ergonomické a komfortní vaření či stolování. Kuchyňská linka by se neměla stát pouze módním doplňkem vašeho bytu, ale měla by především dobře sloužit a být praktická.
My máme s plánováním dokonalé kuchyně mnoho zkušeností. A pro vás tady máme malého průvodce správným návrhem interiéru kuchyně a jídelny, abyste věděli, na co se zaměřit.
Před návrhem nové kuchyňské linky si rozmyslete
- Jak často nakupuji? (podle toho odvodíte potřebnou velikost úložných prostor)
- Jak často vařím? (má vliv na odolnost a praktičnost povrchových úprav, velikost pracovní plochy kuchyňské linky)
- Jaká je výška kuchaře či kuchařky? (podle toho navrhujeme výšku pracovní plochy)
- Jsou nebo budou v domácnosti děti? (s ohledem na děti volíme bezpečnostní prvky kuchyně)
Optimální kuchyň plánujeme v pěti zónách
Aby bylo vaření co nejpříjemnější a nedělali jsme během něj zbytečné pohyby, pomůže nám zaměřit se na jednotlivé zóny. Ty by na sebe měly navazovat:
- ZÁSOBY = potraviny, chlazené potraviny, konzervy atd.
- UKLÁDÁNÍ = nádobí, talíře, skleničky, příbory
- MYTÍ = dřez, myčka, odpadky, odkládací plocha
- PŘÍPRAVA = pracovní příbory, drobné kuchyňské spotřebiče, koření
- VAŘENÍ = varná deska, trouba, mikrovlnka, digestoř, hrnce, pánve plechy, pracovní příbory
Zaměřeno na výšku
Výška postavy | Základní plocha | Varné centrum | Mycí centrum |
do 150 cm | 80 - 85 cm | 70 - 75 cm | 90 cm |
150 - 170 cm | 85 - 90 cm | 75 - 80 cm | 90 - 98 cm |
nad 170 cm | 95 cm | 85 cm | 106 cm |
Ze zkušeností víme, že podobná pravidla a doporučení mohou při plánování pomoci. Zároveň se ale těžko dodržují, když máte omezený prostor nebo rozpočet. Berte to proto jako inspiraci pro vlastní představu a my vám s finálním návrhem rádi pomůžeme.
Je potřeba plánovat jídelnu?
Zdá se vám, že jídelnu není nutné příliš plánovat? Je to přeci jen stůl a pár židlí. Věděli jste ale například, že dostatečný prostor pro stolování jedné osoby je 60 cm? Při návrhu prostoru pro stolování je tedy důležité zodpovědět několik dotazů:
- Kolik osob se pravidelně u jídelního stolu schází?
- Jak často pořádám větší sešlost a pro kolik osob?
- Jíme v domácnosti pravidelně pohromadě, nebo každý zvlášť?
Pozor si dejte na oblíbený bar. Je to hezký doplněk moderní kuchyně, který ale slouží spíše pro příležitostné stolování či posezení. Na pravidelné stolování, především u jídla, doporučujeme prostorný jídelní stůl.
Jsme připraveni pustit se do toho
Zavolejte nám nebo nám vše sepište do e-mailu. Probereme s vámi jak to probíhá, kolik to stojí a co bychom vám doporučili, pokud třeba ještě nejste rozhodnutí.
Stačí nám dát vědět. Jsme KOUBA INTERIER a jsme tu pro vás.